Alles over tweedehands

Wanneer  je door een winkel of over een markt loopt waar gebruikte en oude spullen worden verkocht, of bladert in een willekeurig woonblad dan kan je er niet omheen. Retro,  Vintage en Brocante meubelen zijn in. Vroeger kwam men er niet graag voor uit dat men iets in een tweedehands winkel had aangeschaft. Nu kijkt men er helemaal niet meer van op als je zegt dat je de tas of jas die je hebt gekocht  tweedehands is. En waarom zou je een fiets nieuw kopen, als je een goede tweedehands kan kopen voor een paar honderd euro’s minder. Nee, de tweedehands markt beperkt zich niet meer alleen tot de auto’s.  Tweedehands is  volledig geaccepteerd.  Sterker nog : ‘Tweedehands is hot !’.

De termen die voor tweedehands spullen gebruikt worden kunnen nog wel eens voor verwarring zorgen. Echt antiek, bijzonder brocante, origineel  vintage, helemaal retro. Wat is nu precies wat?

Antiek

Dit is een verzamelnaam voor meubels en decoraties die een historische, culture of artistieke waarde hebben. Daarbij is het belangrijk dat het een product is dat met de hand gemaakt is, oftewel een ambachtelijk product.
Als je op zoek bent naar echt antiek, ben je op zoek naar stukken die meer dan 100 jaar oud zijn. Er zijn veel replica’s van antieke producten in omloop. Deze replica’s hebben een antieke uitstraling, maar laat je daardoor niet van de wijs brengen. Bij de zoektocht naar waardevolle oude spullen is het belangrijk om te vragen uit welk jaar een item stamt, en of het (grotendeels) met de hand is gemaakt. Dit is namelijk meestal ook een ongeschreven regel voor antiek. Maar onthoud: dit alles is een richtlijn. Zo is een horloge met 80 jaar vaak al antiek en zijn er ook genoeg items die na 100 jaar nog niet officieel tot deze categorie behoren.
Antiek is een goede manier om een chique uitstraling aan je huis gegeven, omdat het vaak gemaakt is van hoogwaardige materialen en door echte ambachtslieden ontworpen en in elkaar gezet is.

Brocante

Is afkomstig van de Franse naam voor vlooienmarkt: La Brocante. Bij brocante gaat het vaak om oudere tweedehands spulletjes die al een leven achter zich hebben en daardoor vaak een licht verweerde look hebben. Een leuk verzamelobject voor velen die op zoek zijn naar een mooi (denkbeeldig) verhaal achter een meubelstuk of decoratie. Als het over brocante gaat, wordt er vaak verwezen naar producten die erg lijken op antieke stukken. Ten opzichte van antiek gelden voor brocante minder regels. Zo hoeven de producten geen ouderdom te vertegenwoordigen en mogen de producten ook met machines gemaakt zijn. Antieke spullen worden meestal gerestaureerd, terwijl brocante spullen juist door de imperfecties en oneffenheden een romantische en nostalgische sfeer uitstralen.
Frankrijk staat bekend om zijn vele brocante markten in de kleine dorpjes. Stoelen, tafels, kasten en servies kun je hier op de kop tikken bij lokale handelaren of particuliere Fransozen. Het aanbod in Frankrijk verschilt behoorlijk van dat op de Nederlandse markten, dus het is zeker de moeite waard om hier een bezoek aan te brengen als je de kans hebt!

Vintage

Deze term wordt gebruikt voor objecten die gemaakt zijn tussen de jaren’20 en ‘70. Ze vertonen duidelijke kenmerken van die periode en onderscheiden zich door hun stilistische waarde. De objecten zijn  zo min mogelijk versleten en beschadigd. Vintage is dus wel degelijk oud, maar te jong om antiek genoemd te worden. Let op: als iets een vintage-look heeft, betekent dit dat het item niet vintage is, maar zo gemaakt is dat het er uitziet als vintage. Zo zijn kasten die in de jaren ’60 gemaakt zijn wel degelijk vintage, maar valt een kast die vorig jaar is gemaakt in jaren ’60-stijl onder de noemer ‘retro’.
Vintage stukken brengen karakter in huis omdat er doorgaans aan te zien is dat ze al een leven achter de rug hebben. Een mooi dressoir uit de jaren ’70 bijvoorbeeld geeft direct een hele groovy twist aan je woonkamer.
De meeste vintage artikelen zijn wel al gebruikt, en dat is normaliter ook zichtbaar. Het is niet altijd duidelijk of een meubelstuk of keukenhulpmiddel uit bijvoorbeeld de 70’s vijf jaar of zelfs 40 jaar is gebruikt. Uit de staat waarin het artikel verkeert is dit vaak wel enigszins af te leiden. Sommige spullen zijn slechts een kortere periode gebruikt, waarna ze in een kelder of op een zolder zijn terecht gekomen. Vaak zien deze korte tijd gebruikte spulletjes er nog heel mooi uit en zie je nauwelijks dat ze gebruikt zijn. Veel artikelen uit de sixties en seventies werden anders gemaakt dan nu en dit resulteerde vaak in een veel betere kwaliteit en een langere gebruiksperiode. Men ging over het algemeen ook zuiniger met alle huisraad om. Veel oudere spulletjes zijn daarom op het oog en qua werking nog in een kwalitatief goede en mooie staat

Retro

Dit betekent letterlijk ‘Terug’. Meubels en accessoires die tot de categorie retro behoren zijn nieuw, maar gebaseerd op ontwerpen van vroeger. Retro artikelen zijn qua materiaalgebruik, ontwerp en stijl gebaseerd op artikelen uit de zestiger en zeventiger jaren. Vaak is het ontwerp vertaald naar de wensen die we in het heden hebben betreffende de functionaliteit en het decoratieve karakter. Een praktisch voorbeeld hiervan is de Jukebox. Een jukebox die nu wordt geproduceerd en sterkt lijkt op de jukeboxen uit de jaren ’50 noemen we retro. Een Jukebox uit de jaren ’50 noemen we Vintage.