Top

Oude Schoolplaten

13 winkels gevonden

 • Antiquariaat De Boekenbeurs

  Turfkaai 33
  Middelburg ( Zeeland )

  Antiquariaat De Boekenbeurs bestaat sinds 1982.  Naast tweedehands boeken hebben wij een grote collectie oude stadsplattegronden, oude schoolplaten, oude foto’s en portretten, etsen en gravures. Wij zijn gevestigd in 2 monumentale panden in de binnenstad van Middelburg op loopafstand van het station.

 • Antiquariaat Van Hoorn

  Houtstraat 35
  Nijmegen ( Gelderland )

  Filiaal:
  Nieuwstad 40
  Arnhem ( Gelderland )

  Het antiquariaat heeft een zeer uitgebreide algemene voorraad van 1.500.000 boeken en is gespecialiseerd op het gebied van natuur, oude zeldzame boeken, Nederlandse streekgeschiedenis, antieke prenten,  oude schoolplaten,  boekenweekgeschenken, plaatjesalbums en tweedehands strips. Op deze site zult u slechts een selectie van onze voorraad vinden.

 • Das Gute Ist Immer Da

  Kleine Overstraat 33
  Deventer ( Overijssel )

  “Das Gute Ist Immer Da” is sinds 2001 gevestigd in de Kleine Overstraat in Deventer. Aanvankelijk gestart met de nadruk op Duitse literatuur en geschiedenis.  Maar inmiddels uitgegroeid tot een antiquariaat met onderwerpen als Biografieën, Streekgeschiedenis, Poëzie, Griekse en Romeinse Oudheid. Tevens een keur aan oude schoolkaarten en landkaarten. De nadruk ligt op het oudere boek.

 • 't Bagatelletje

  Korteweg 17
  Driewegen ( Zeeland )

  Brocante en Antiek ’t Bagatelletje in Driewegen is een klein bedrijfje dat zich bezig houdt met in-en verkoop van tweedehands spulletjes, met name Frans Brocante en jong Antiek. Tevens hebben we een klein winkeltje aan huis, in het prachtige Zeeland, waar u de brocante-collectie kunt bekijken.

 • Ald & Nij Brocante

  Marrumerweg 19
  Ferwert ( Friesland )

  Ald & Nij Brocante in het Friese Ferwert heeft betaalbare brocante meubels en tweedehands accessoires.  Zoals oude blikken, oude wekkers, oude foto´s, antiek en brocante keukengerei en glaswerk. Onze nostalgische winkel heeft een uitgebreid assortiment met voor ieder wat wils uit grootmoeders tijd.

 • ?

  Uw winkel hier?

  Wilt u ook gevonden worden​ en profiteren van alle voordelen?

  Meer informatie over aanmelden
 • Blom & Blom Store

  Chrysantenstraat 20a
  Amsterdam ( Noord-Holland )
 • BRIEKANTIEK

  Voorneseweg 10
  Heerewaarden ( Gelderland )

  BRIEKANTIEK is gelegen in en rondom onze voormalige steenfabriek. Deze ligt in een natuurgebied tussen Maas en Waal. Bij ons vind u een enorme collectie tweedehands. Zowel antieke als industriële meubels voor binnen en buiten. Wij hebben ook  tweedehands beelden, tweedehands kachels en allerlei verlichting. Voor oude bouwmaterialen,  kunst en design bent u bij BRIEKANTIEK ook op het goede adres.

 • Davidowski BV

  Virulyweg 32
  Almelo ( Overijssel )
 • Loppis

  Zuiderhoofdstraat 70
  Krommenie (NH )
 • Smeerling Antiek & Restauratie

  Smeerling 16
  Ontswedde ( Groningen )
 • Van Dijk & Ko

  Papaverweg 46
  Amsterdam ( Noord-Holland )
 • Verroest

  Burg. J.G. Legroweg 110
  Eelde ( Drenthe )
 • Uw locatie is te specifiek voor deze zoekopdracht

  Zoek in geheel Nederland

  Of zoom uit op de kaart

De functie van de oude schoolplaten

Oude schoolplaten hebben op dit moment vaak alleen een  decoratieve functie. Leuk om een wand in een kamer of hal op te sieren. Maar ze zijn vroeger gemaakt met andere functionele redenen. De eerste schoolwandkaarten die zijn uitgegeven dateren van begin 1800. Van de 19e t/m de 20e eeuw zijn er zo’n 10.000 verschillende schoolplaten in Nederland uitgegeven. Ze fungeerde als illustratie bij de verhalen en de lessen van schoolmeester of juffrouw en was dus puur functioneel. De oude schoolplaat was onderdeel van de leermethode. Ze werden gemaakt naar tekeningen en aquarellen. Meestal  werden de antieke schoolplaten op linnen of karton geplakt en boven- en onderaan een houten stok bevestigd.

Waar vind je oude schoolplaten

Wil je graag een oude schoolplaat kopen of verkopen, dan kun je het beste je zoektocht beginnen op TweedehandsKwaliteit.nl. Hier zijn verschillende winkels te vinden bij jou in de buurt die deze platen verkopen. Sommige hebben een aantal platen in hun assortiment. Maar er zijn er ook die gespecialiseerd zijn in de oude schoolplaten en schoolwandkaarten. Er is veel te vinden. Enkele voorbeelden zijn kaarten van provincies regio’s in Nederland, landen in Europa, werelddelen, geschiedkundige of godsdienstige wandkaarten, wandkaarten van dieren of biologische onderwerpen. Kortom, teveel om op te noemen. Elk onderwerp heeft ook nog eens een aantal uitvoeringsvormen. Daarnaast is het ook nog eens een kunst om een authentieke wandkaart te vinden in zeer goede staat. Veel landkaarten zijn onzorgvuldig gebruik ernstig beschadigd geraakt.
Voor de echte liefhebber van oude schoolplaten is het leuk om eens een bezoekje te brengen in het schoolplatenmuseum in Deinum in Friesland.